Mit frivilligjob på Livslinien minder mig om, at der er rigtige mennesker med ægte problemer bag de tekster, vi læser på studiet

Ada, 26, studerer på kandidaten på psykologi og er frivillig rådgiver på Livslinien. I halvandet år har hun hjulpet mennesker med selvmordstanker, pårørende og efterladte til selvmord. Hun skal snart skrive speciale og har valgt at skrive om selvmordsforebyggelse.
Billede af Ada

I denne artikel fortæller Ada, hvorfor hun supplerer studiet med at være frivillig på Livslinien. 

Hvorfor er du frivillig på Livslinien?

Jeg har valgt at være frivillig på Livslinien, fordi jeg grundlæggende interesserer mig for at hjælpe mennesker. På studiet læser vi rigtig meget om sårbare mennesker og deres diagnoser. Nogle gange glemmer man som studerende, at det er ægte mennesker, vi læser om. Det bliver hurtigt meget teoretisk det hele.

Som frivillig på Livslinien får jeg mulighed for at tale med disse mennesker. Jeg synes, at det er fedt at benytte teorien i praksis og gøre brug af den viden, vi får i auditoriet, til at hjælpe mennesker i livskrise.

Hvor hørte du om Livslinien? 

En aften sad jeg med en ven fra psykologistudiet. Vi talte om, at det kunne være fedt at finde et frivilligt arbejde, fordi vi gerne ville lave noget meningsfuld i vores fritid. Vi fandt Livslinien på nettet og kort tid efter sendte min ven en ansøgning. Han startede op som telefonrådgiver og blev hurtigt meget begejstret for det.

Hvad fik dig til at melde dig? 

Min studiekammerat kunne slet ikke lade være med at tale om, hvor givende det var at være frivillig på Livslinien. Han fortalte om det gode fællesskab mellem de frivillige, og hvor meget tværfaglig viden han fik fra de nye kollegaer.

Det tiltalte mig især, når han fortalte om de dybe samtaler han havde - både med de mennesker, der kontakter Livslinien og med kollegerne. Han fortalte også, at de ansatte i sekretariatet tager rigtig godt vare på de frivillige. Man kan tale med en ansat, hvis man har brug for det efter en svær samtale med en bruger. Der er også gruppesupervision, hvor man taler med en psykolog om de udfordringer, man kan møde, når man rådgiver mennesker i livskrise. Da jeg hørte om de trygge rammer, var jeg solgt - det var noget jeg virkelig gerne ville, husker jeg.

Hvor vigtigt var det, at frivilligjobbet er studierelevant? 

Da jeg søgte ind på Livslinien, var det ikke så vigtigt for mig, at jobbet var direkte relevant for psykologistudiet. Det vigtigste var, at jeg kunne være der for andre mennesker og hjælpe dem med deres svære tanker og følelser. Nu synes jeg, at jobbet på Livslinien giver mega meget mening i forhold til mit studie. Jeg elsker alt det teoretiske, men det er fedt at få praktisk erfaring med et område, som jeg rent faktisk skal arbejde med en dag.

Hvilke erfaringer fra Livslinien kan du bruge i forbindelse med dit studie og fremtid? 

Jeg er blevet god til at lytte aktivt til mennesker og undlade at bringe mig selv og egne erfaringer i spil. Når man taler med mennesker i livskrise, skal samtalen tage udgangspunkt i deres situation. Som psykolog skal du netop sætte dig selv til side og have 100 procent fokus på det sårbare menneske foran dig. Jeg lærer også at sætte grænser for mig selv. Nogle gange udfordrer brugerne mine grænser, og det er ikke altid, at jeg lægger mærke til det under samtalen. Gennem supervision og samtaler med de rådgivningsfaglige medarbejdere på Livslinien har jeg fået redskaber til at opdage, når det sker og at sige fra på en god måde, så vi kan fortsætte samtalen. Det er også vigtigt at kunne som psykolog, tænker jeg. Derudover har jeg lært at risikovurdere, så jeg ved, hvornår der er brug for at kontakte 112.

Hvordan fungerer det tidsmæssigt at være frivillig tolv timer om måneden ved siden af studiet?

Nogle gange kan jeg godt være træt efter en lang dag på studiet eller på jobbet, men jeg har aldrig droppet en vagt. Jeg prioriterer samtalerne på Livslinien i min hverdag, fordi det giver så meget mening og hiver mig op de dage, hvor jeg har lyst til at gå hjem og slappe af. Jeg går altid derfra med en god følelse i kroppen og fornyet energi. Jeg kunne selvfølgelig godt finde et lønnet studierelevant arbejde, men det føles rigtigt for mig at være frivillig. Jeg tror også, at det har betydning for dem, der kontakter Livslinien, at vi lytter til deres problemer og drager omsorg af egen frie vilje.

Du kan læse mere om at være frivillig rådgiver på Livslinien og ansøge hér.