Livsliniens natterådgivning lukker: “Det er ikke til at forstå!”

Livsliniens natterådgivning lukker. I hvert fald ifølge finanslovsforslaget for 2024. Regeringen har nemlig valgt ikke at videreføre den natbevilling, som udløber ved udgangen af 2023. Samtidig slår de afsatte midler på grundbevillingen ikke til. Samlet set kommer Livslinien til at mangle 2,6 millioner fra næste år.
Billede af Jeppe

2,6 millioner kroner.

Så meget kommer Livslinien til at mangle fra 2024, fordi natbevillingen lukker og der er blevet skåret i Livsliniens grundbevilling sammenlignet med 2022.

Ifølge finanslovsforslaget for 2024 har regeringen valgt ikke at videreføre den natbevilling, som udløber ved udgangen af 2023. Samtidig mangler der 500.000 kroner på grundbevillingen til at videreføre basisdriften.

Udsigten de kommende år er, at Livslinien først er nødt til at lukke natterådgivningen, og dernæst må afdelingen i Aarhus lukke.

Siden 2014  har mennesker, der ligger vågne med selvmordstanker eller planer om at tage sit eget liv i de sene nattetimer, haft mulighed for at ringe ind til Livslinien og få luft for de svære tanker og følelser.

Livslinien har i dag åbent fra klokken elleve om formiddagen til klokken fem om morgenen.

Cirka 20 procent af opkaldene til Livsliniens telefonrådgivning sker om natten. 

Men omsorgsfulde selvmordsforebyggende samtaler i nattens mørke, mens resten af landet sover, vil snart være fortid. Med lukningen af natterådgivningen fra 2024 kan selvmordstruede mennesker ikke længere henvende sig til Livslinien og få rådgivning efter klokken 23.00.

Forundringen er stor på Livslinien:

“Det er slet ikke til at forstå, at regeringen laver et mål om at reducere antallet af selvmord med 33 procent, og samtidig skærer i midlerne til den mest forankrede selvmordsforebyggende institution, vi har i Danmark. Det vil få konsekvenser for rigtig mange selvmordstruede mennesker og deres pårørende, at natterådgivningen lukker", siger Jeppe Kristen Toft, direktør på Livslinien.

Aarhusafdeling hænger i en meget tynd tråd

Foruden den manglende natbevilling er grundbevillingen også blevet mindre i forhold til da Livslinien etablerede afdelingen i Aarhus.

Afdelingen åbnede i september 2021 med det formål at besvare flere henvendelser fra mennesker med selvmordstanker. Livslinien har siden åbningen haft stor succes med at rekruttere frivillige rådgivere fra det midtjyske.

Lukningen af afdelingen i Aarhus betyder, at Livslinien i løbet af 2024 må sige farvel til en stab på omkring 70 empatiske og kompetente frivillige, som besvarer knap 7.000 af de henvendelser, der kommer til Livsliniens chat- og telefonrådgivning.

Med den grundbevilling, der er lagt op til i regeringens finanslovsforslag på 7,7 millioner, er der færre penge, end der reelt er brug for til at kunne at kunne videreføre basisdriften for to kontorer, med et mindre sekretariat og over 230 frivillige rådgivere.

Pengene rækker slet, slet ikke, lyder det fra direktøren: 

“Det kan lyde utaknemmeligt, men sagen er desværre den, at det ikke vil være muligt at holde Aarhusafdelingen kørende med de penge, der er blevet afsat på finanslovsforslaget. Desuden vil vi slet ikke kunne følge med den efterspørgsel, vi oplever, hvor flere og flere kontakter Livsliniens gratis og anonyme rådgivning. Jeg synes det er uendeligt trist", siger Jeppe Kristen Toft

Selvmord berører flere tusinde danskere årligt

I dag dør der hvert år omkring 600 mennesker til selvmord. Det er tre gange så mange, som dør i trafikken årligt.

Tallet på 600 har været stagneret siden årtusindskiftet, så det er i den grad på tide, at der bliver gjort mere end hidtil.

Psykiatriplanens mål om at reducere antallet af selvmord med 33 procent svarer til  200 danskere.

Det er et godt og ambitiøst mål, da der blandt de 200 danskere vil være en far, en søster, en rigtig god ven eller en kollega. Hvert selvmord berører mange personer i den afdødes omgangskreds, som selv vil komme i forhøjet risiko for at tage sit eget liv.

Årsagerne til selvmord er komplekse, men det redder liv, når et menneske i livskrise får mulighed for at tale om sine tanker og følelser i et trygt rum.

Vores gratis og anonyme rådgivning tilbyder det rum. Til alle mennesker og i hele landet.

Livslinien vil meget gerne bidrage til at reducere antallet af selvmord, men det kræver, at de økonomiske midler følger med.

Med flere økonomiske midler kan Livslinien hjælpe mange flere mennesker med selvmordstanker blandt andet ved at:

  • Rekruttere flere frivillige rådgivere gennem kampagner fysisk og online.
  • Ansætte mere personale, der kan uddanne og støtte flere frivillige i både København og Aarhus.
  • Lave mere oplysningsarbejde, så mennesker i krise og med selvmordstanker i hele landet ved, at de kan kontakte os anonymt.
  • Holde foredrag og undervise fagprofessionelle, så viden om selvmordsforebyggelse kommer bredere ud i samfundet.

Fakta

Livslinien er en civilsamfundsorganisation, som forebygger selvmord og selvmordsforsøg gennem gratis og anonym telefon-, chat- og mailrådgivning.

  • Organisationen har tilbudt rådgivning siden 1995.
  • I 2022 modtog Livslinien over 215.000 opkald på telefonrådgivningen. Dette er 20 procent mere end året før. Dette tæller dækker både over besvarede og ubesvarede opkald.
  • I alt besvarede Livsliniens rådgivere 18.554 henvendelser på tværs af de tre rådgivningstilbud i 2022. Mindst to gange dagligt er rådgiverne i kontakt med en akut selvmordstruet, hvor Livslinien kan sørge for at få sendt politi eller ambulance af sted til vedkommende eller få lagt en relevant kriseplan sammen med mennesket, der har kontaktet os.
  • Det er kun 48.4 procent af alle, der forsøger at komme igennem til en rådgiver, som lykkes med dette. Det betyder, at over halvdelen af dem, der kontakter os, ikke kommer igennem til en rådgiver. Dette skyldes alene Livsliniens begrænsede kapacitet.
  • Livsliniens frivillige rådgivere udvælges nøje gennem en ansøgningsproces, og de fleste af rådgiverne har en social- eller sundhedsfaglig baggrund.
  • Frivilligheden på Livslinien tager afsæt i medmenneskelighed og en oprigtig lyst til at engagere sig i andre menneskers historie. De frivillige rådgivere møder først og fremmest mennesket med nysgerrighed, respekt, empati og faglighed.
  • Der er 230 frivillige tilknyttet Livslinien, som yder rådgivning fra Livsliniens kontorer i København og Aarhus.

 

For yderligere kommentarer til Livsliniens holdning til finanslovsudspillet 2024 kontakt Livsliniens direktør Jeppe Kristen Toft:

Mail: jkt@livslinien.dk

Telefon: 2126 7550

 

For generelle spørgsmål kontakt presse- og kommunikationsmedarbejder Josephine Marcher:

Mail: jm@livslinien.dk

Telefon: 3021 2618